Drag me
Back to overview

Nederlands eerste off-grid distributiecentrum verrijst op Schiphol Trade Park

Oisterwijk/Delft, 29 september 2021 – Op Schiphol Trade Park in Hoofddorp wordt een distributiecentrum gebouwd dat volledig zelfvoorzienend wordt in zijn eigen energiebehoefte. In feite is de energieproductie hoger dan het verbruik. Het DC wordt gerealiseerd door logistiek vastgoedontwikkelaar Intospace en energie-infrastructuurspecialist Joulz.

Het gebouw, nu locatie AMS05, zal circa 55.000 vierkante meter opslagruimte innemen, met daarnaast 6.500 vierkante meter mezzanine. Daarnaast komt er circa 5.300 vierkante meter kantoorruimte en 64 laaddocks voor vrachtwagens en bestelwagens. Eind juni gingen de eerste palen de grond in. De oplevering staat gepland voor begin april volgend jaar. Het gebouw moet voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen met een BREEAM-certificaat in de klasse ‘outstanding’.

 

Off-grid systeem vanwege netcongestie

Door de sterk toegenomen energievraag is het elektriciteitsnet in Nederland de afgelopen jaren als het ware dichtgeslibd. Vanwege deze zogenaamde netcongestie kan de netbeheerder geen stroom leveren aan een nieuw distributiecentrum, daarom hebben Intospace en Joulz een off-grid systeem ontworpen. Dankzij het ontworpen systeem dat Joulz gaat bouwen, is Intospace in staat om het project op korte termijn te realiseren.

De oplossing wordt mogelijk gemaakt door bestaande technologie te combineren met een innovatief energiemanagementsysteem dat precies is afgestemd op productie en verbruik. Zonnepanelen zorgen voor hun eigen duurzame stroomvoorziening en batterijopslag zorgt voor energiezekerheid. De jaarproductie van het gebouw met circa 22.000 zonnepanelen zal circa 7,6 megawattuur bedragen.

‘Conceptcar’ voor energievoorziening logistiek vastgoed

“Wij nemen de volledige verantwoordelijkheid voor de stroomvoorziening”, zegt Joulz-directeur Jan Verheij. “Dit maakt ons het aanspreekpunt voor het ontwerp, de realisatie, het onderhoud, de financiering en de exploitatie van het complete off-grid energiesysteem.” In termen van leveringszekerheid zal het systeem betrouwbaarder zijn dan een energiesysteem dat wel netstroom verbruikt. Batterijen kunnen worden gebruikt om energie op te slaan en om de lokale vraag en het lokale aanbod in evenwicht te brengen. Een slim energiebeheersysteem optimaliseert het verbruik en maakt samenwerking in een lokaal virtueel energienetwerk mogelijk. In perioden met weinig zon wordt de elektriciteitsproductie aangevuld met gasgeneratoren.

“Met de zonnepanelen op het distributiecentrum leveren we een positieve bijdrage aan de energietransitie”, zegt Tim Beckmann, CEO van Intospace, de grootste logistieke vastgoedontwikkelaar van het land. “Met de off-grid oplossing van dit project leren we hoe het energiesysteem van de toekomst eruit gaat zien en geven we invulling aan de duurzaamheidsstrategie van Intospace. In de toekomst zullen we heel anders en veel slimmer moeten omgaan met de energievoorziening van logistiek vastgoed, we zien project AMS05 als een soort ‘concept car’ van deze nieuwe richting.”